Meny

Lean for likestilling

Marte Tuseth. Foto: Jan Roger Janse

FOTO: Arne Roger Janse

Har du noen gang irritert deg over at du er den i familien som må huske på alt? Nå har gründer Marte Tuseth utviklet et familieplanleggingsverktøy som gjør alle de usynlige oppgavene synlige. 

At Lean i hjemmet kan føre til mer likestilling, det er Marte Tuseths tanke bak den digitale nyskapningen "Our family software".

To barnehagebarn, lederstilling i Cameron Sense og en frustrasjon over å ha den administrative lederstillingen hjemme også, gav henne ideen til å utvikle et hjelpeverktøy for travle småbarnsfamilier. 

Det usynlige blir synlig

- Jeg ønsker å løse tidsklemma i hverdagen, og skape en god løsning for familien. Jeg har vært opptatt av å gjøre de usynlige oppgavene synlige, og bygge et system som er mulig å overføre både til mannen og barna, sier Tuseth, som selv er mamma til to barn i alderen 4 og 6 år.

Hun har rett og slett utviklet en digital vegghengt kalender. Synlighet er et viktig stikkord for ansvarsfordeling av alle oppgavene. Også de usynlige, som å huske at 4-åringen skal ha med en leke i barnehagen. at 6-åringen skal i bursdag onsdag og trenger gave, at det kommer to ekstra personer til middag torsdag. Alt dette skal inn i kalenderen, og denne er synlig for alle, slik at alle skal ta like mye ansvar for å følge opp.

 

Frigjør tankevirksomhet

- Alt det som foregår i hodet til noen, spesielt kvinner, er mye å administrere. Det frigjør litt tankekapasitet og også samfunnsmessig har det god effekt med mindre frustrasjon og irritasjon, og kan skape mer forståelse for hva den andre gjør, mener Tuseth.

Hun skal ikke skryte på seg at dette vil få ned skilsmisseprosenten, men håper det vil bedre hverdagen til travle foreldre og at det vil få flere kvinner til å føle at de faktisk har kapasitet til å søke en lederstilling når både barna og mannen også kan ta del i ledelsen hjemme. Tuseth merker også at hun er mer effektiv og fokusert siste halvtime på jobben, i stedet for å planlegge ettermiddagskabalen hjemme med hvem som skal hente og handle. 

 

Gi bort lederposisjonen hjemme

- Det er veldig mange som jobber med å få kvinner inn i lederstillinger på jobben, men få som jobber med å få barn og mann inn i lederposisjonen hjemme. Etter seminaret "Fremtidens ledere - hvor blir det av kvinnene" som jeg deltok på, tenkte jeg at jeg kunne gjøre noe med dette, sier hun.

Nå har hun 40% permisjon fra jobben i Supply Chain i Cameron Sense, for å lansere "Our family software". Hun har fått hjelp på veien av Innoventus Sør.

- Tilbakemeldingene jeg har fått fra folk som har prøvd det ut, er utelukkende positive. Noen blir faktisk overrasket over hvor mye de gjør, når det blir synliggjort, sier Tuseth. 

 

Marte Tuseth snakket om produktet hun har utviklet under NEW Get Together i Kristiansand 6.desember, hvor også Anne Lene Dale og Åse Michaelsen snakket om deres erfaringer fra karrierelivet.

Les mer om dette her