01 January 2018

- Har muligheten til å inspirere andre

Len deg til andre, og la andre lene seg til deg, er oppfordringen lederutviklingscoach, Håkon Øgaard fra CR Group gir til mentorene og protesjeene etter endt NEW Mentorprogram. Nå er det klart for opptak til en ny runde som starter til høsten.

For meg så handler det å være leder om å ha muligheten til å inspirere, utvikle og være med å se andre mennesker vokse. Det å kunne få utviklet det potensialet som de har i seg, og å kunne utnytte det maksimalt, er kanskje det viktigste for meg som leder. Egentlig er det å være leder rett og slett å være med på en reise sammen med andre mennesker, sier Pål Espen Dybvik fra NOV, som de siste to årene har vært mentor for Harald Sagedal i Huntonit.

 

Ansvar for egen vekst

Programmet NEW Mentor baserer seg på at det utvikles en fortrolig og gjensidig forpliktende relasjon mellom mentor og protesjé, som personen som får veiledning kalles. Protesjeen tar ansvar for egen utvikling og vekst, og mentoren er tilgjengelig og tar engasjert del i protesjeens utfordringer og problemstillinger. I tillegg er det samtaler med ledercoach Håkon Øgaard i CR Group.

 

- Både i jobbsammenheng og på det personlig plan har jeg lært masse. Jeg har hatt konkrete ting, og så har vi pratet om det og han har kommet med forslag til løsning som jeg har prøvd ut. Og det har fungert bra, sier Harald Sagedal (t.v) om det å ha en mentor.

Selv om de har veldig forskjellige jobber, har Sagedal syntes det vært interessant å få mentor Pål Espen Dybviks perspektiv på ting som har oppstått.

Hyggelige treff

- Dette gir stor mulighet for personlig vekst, sier Siri Lyngvi-Østerhus fra Saint-Gobain, som har hatt Gunnar Kulia fra Eyde-klyngen som mentor.

Hun kjente fort at det var en god match, og etter en bli-kjent-fase, begynte mentoren å stille mer krevende spørsmål for at protesjeen skulle strekke seg enda litt mer.

Mentor Kulia har kjent seg igjen i den fasen som Lyngvi-Østerhus er i nå, og kan komme med gode innspill. Ikke helt fritt for friksjoner.

- Men jeg er glad for det, for da kommer det mer ut av det, sier Lyngvi-Østerhus.

Også mentor får en personlig vekst i løpet av de 18 månedene mentorprogrammet varer.

- Fra min side, snakker jeg om hvor jeg er i livet, og hva jeg tenker om fremtiden. Det er et sted som bidrar og beriker, sier Kulia om mentortreffene med sin protesjé.

De har valgt å møtes utenfor kontorsfæren, i biblioteksbaren på Hotel Norge i Lillesand, nettopp for å komme ut av jobb-bobla som låser tankene i de vante mønstrene. I nye rammer, oppstår nye tanker.

Anbefaler å melde seg på

De vil begge anbefale andre å melde seg på neste runde av mentorprogrammet som har oppstart september 2018 med avslutning våren 2020.

- Du vokser veldig på det. Jeg tror alle gjør det. Både metor og protesjé, sier Sagedal.

- Du har behov for den nøytrale grunnen hvor du kan diskutere de tingene som du ellers ikke tar opp i bedriften eller hjemme, og at du har en trygghet rundt det, sier Dybvik.

- Blir du et bedre menneske av å være med i mentorprogrammet?

- Ja, for du vokser litt på det, så da blir du et bedre menneske med bedre selvinnsikt. Og så stoler du mer på deg selv, konkluderer Dybvik. 

Mennesker møter mennesker

Mentorprogrammet handler om at mennesker møter mennesker. Det er viktig i dette samspillet. Og det er viktig at vi bruker de talentene vi har, sier Helene Falch Fladmark, leder av Eyde-klyngen, til mentorene og protesjeene under avslutningen fredag 20.april i Kristiansand.

Lederen av Eyde-klyngen har selv havnet i lederposisjon fordi hun anser det som en plikt å ta et ansvar for å bidra med det hun har av kompetanse, og fordi hun ønsker å oppnå noe med Eyde-klyngen. 

 

Fædrelandsvennen var tilstede og lagde et fint oppslag om mentorprogrammet:

NEW Mentor med oppstart september 2018 har søknadsfrist 31.mai. Send mail til tone.flovik@nov.com

Les mer om programmet her