Meny

- Bruk mangfoldet

DSC_1399

Tør du å gå ut av de faste mønstrene og åpne opp for et helt nytt perspektiv på det du mener er riktig?  Mangfold på arbeidsplassen kan være en ressurs som åpner for nye muligheter på arbeidsplassen om den blir møtt på riktig måte. 

Det finnes fortsatt mange fordommer. Det opplever både kvinner og folk fra andre kulturer i møte med arbeidslivet. Jade Henrickson, som driver IT-bedriften CtrlAltComplete sammen med to andre jenter, synes det er morsomt å motbevise fordommene når hun er i møter med kunder som ønsker digitale løsninger. 

- Mange skjønner ikke at det er vi som gjør programmeringen. De spør i hvilket land programmererne sitter. De blir overrasket over at vi gjør det selv, sier Henrickson og ler.

Øke tåleevnen

Toril Bjørnestad Hodnemyr, som er vert for denne NEW-samlingen med tema mangfold, er eneste kvinne blant 49 menn ved Tratec Norcon i Vennesla, og har ingen problem med det. 

- Vi må øke vår tåleevne for å dra nytte av ulikheten. Vi kan tjene på å være mer rause, sier  Hodnemyr.

 

Må jobbe aktivt med det

Ved UiA jobber Bernt Jørgen Stray med mangfold på arbeidsplassen som personal og organisasjonsdirektør. Selv har han møtt fordommer ved at noen har sådd tvil om at en såpass ung mann kan være direktør ved UiA. Og han har selv hatt fordommer mot sin egen landsdel da han vendte tilbake fra Oslo for å begynne i jobben. Men mangfoldet er viktig, selv om det krever en innsats, mener Stray. 

- Mangfold er krevende. Det er jo bare å tenke på ekteskapet, sier han og ler. 

Stray

Han synes mange arbeidsplasser kunne jobbet bedre med hvordan de tar i mot folk når de begynner der. Det finnes ulike måter, som buddy-program eller "suppe for fem", hvor ansatte ved bedriften gjør en personlig innsats for å inkludere andre. 

Gir veiledning

Kjønnsubalansen er noe Stray ønsker å jobbe aktivt med for å jevne ut. Derfor tilbyr UiA veiledning i ulike former for å få de selvkritiske som tror de ikke er gode nok, til å for eksempel søke professorstillinger, eller til å tro på sine egne ferdigheter. En unison ansattforsamling skaper lite dynamikk.

- Ulikhet skaper samarbeid på tvers. Det øker kreativiteten, som igjen kan føre til at vi utvikler noe, sier Stray.

mangfold

Tilrettelegger fysisk

Hvordan arbeidsplassen er fysisk utformet, kan ha stor betydning for om møter mellom ulike folk oppstår. Om du må passere flere folk på veien til kaffeautomaten, er sjansen større for at du kommer til å slå av en prat med disse, enn om veien med kaffekoppen er utenom de andres kontorplasser. Praten rundt kaffeautomaten kan også være et av de stedene som bidrar sterkt til integrering - eller kanskje et nytt samarbeid. Det er lett å glemme hvordan slike ting påvirker hvordan vi jobber med mangfoldet i bedriften. Når du skal jobbe med mangfold i praksis, er det ikke alltid like lett å vite hvordan. 

Bli med på neste NEW-treff på Hennig-Olsen is 12.november, hvor det blant annet skal handle mer om mangfold og hvordan bedriften jobber aktivt med dette. 

Les mer her