Meny

Hilste på robotene

MIL

Det var robotene som sto i sentrum da NEW møttes til digitaliseringsdag på Mechatronics Innovation Lab i Grimstad mandag. 

- Det er gøy å lære noe nytt, og dette er veldig inspirerende og bekreftende det de sier har. Og jeg merker at vi har liten kompetanse på det, sier Siri Lyngvi-Østerhus, økonomisjef i Saint-Gobain etter en omvisning på MIL.

Det var 40 deltakere under NEW-arrangementet, på tvers av begge klyngene.

Det er første Siri Lyngvi-Østerhus har anledning til å være med på en NEW-samling, og synes en slik møteplass er en god anledning til å treffe andre og skape nye relasjoner.

-       Og tema i dag er veldig interessant. Nå som vi har vært i laben her på MIL, fikk vi se hvordan de driver. Innovasjon er ikke noe før du gjør noe med det, sier Siri.

Siri Østerhus

Pådriver

Leder av GCE NODE, Anne Grethe Ellingsen viste også hvordan klyngen her har vært pådriver for å få i gang denne innovasjonslaben. 

- Digitaliseringen går mye fortere i vår bransje enn i mange andre. Det er viktig å forstå det digitale skiftet. Det skal være lønnsomt, bærekraftig men med så lite risiko at bedriftene ikke blir liggende på ryggen, sier Ellingsen.

Lars Petter Maltby, leder av Eyde Innovation Center, ser også fordelen med et slikt senter i forhold til automatiseringsprosjektene som drives frem i industrien, og Eyde-klyngens satsningsområde på Brilliant Industry.

- Med MIL har vi fått masse tilgjengelig utstyr, sier han.

 

Avansert 3D 

På MIL fikk vi se roboter og avansert 3D-utstyr i laben. Leder av MIL, Bernt Inge Øhrn, viste rundt på anlegget.

MIL2

-       Norge er på sisteplass i automasjon i Norden. Vi må ta en wake-up call og spørre oss hvor vi er nå og hva det neste steget vi må ta bør være, sier Øhrn før han viser en film om hvordan en robot vinner over et menneske på ferdighet og utholdenhet.

Mechatronic Innovation Lab når ut i en nasjonal arena. Det er veldig få sentre som fokuserer på mekatronikk.

MIL3

 

Start å handle

-       Vi er så sykt flinke her. Vi må få innovasjonskraft for å være med i utviklingen. Stopp å prate, start å handle, sier Øhrn.

Han opplever ofte at så fort du setter en robot i rommet, begynner folk å tenke hva den kan gjøre.

- 94 prosent av norske ledere tror de har den digitale kompetansen de trenger i bedriften. De trenger å realitetsorientere seg, sier Anne Grethe Ellingsen.